Transformasi Sosial Budaya Petani Edamame: dari Tradisional ke Modern

  • Musyarofah Universitas Islam Negeri Kiai Haji Achmad Siddiq Jember
  • Anindya Fajarini Universitas Islam Negeri Kiai Haji Achmad Siddiq Jember
Abstract views: 119 , PDF (Bahasa Indonesia) downloads: 78

Abstract

Social and Cultural Changes in Farming Communities Modernization will certainly have an impact, where farmers who previously only knew the traditional system then prefer to implement the new system offered by the company. This study aims to determine the socio-cultural changes in the farming community in Panti Village, Jember Regency and utilize it as contextual teaching materials for social studies subjects. This study uses a qualitative approach with a naturalistic phenomenology method. Data collection techniques used in this study are non-participant observation, interviews, semi-structured and unstructured data and documentation techniques. Data analysis uses an interactive analysis model developed by Miles and Huberman. Data validity is carried out through triangulation of data sources and methods. The results of the study indicate that the socio-cultural changes in the edamame farming community in Panti, especially changes in the economic system related to livelihoods; community lifestyle; social interaction especially from the participation of residents/edamame farmers in social and religious activities; changes in socio-economic structures include patterns of relationships/partnerships between landowners and edamame companies in Jember.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ajib, M., & Aksa, A. H. (2023). Dampak Perkembangan Teknologi Pertanian Terhadap Perubahan Sosial Masyarakat Petani. Al-I’timad: Jurnal Dakwah Dan Pengembangan Masyarakat Islam, 1(1), 19–41.

Anwar, S. F. (2021). TA: BUDIDAYA EDAMAME (Glycine max, L. Merril) TUMPANGSARI DENGAN DUA VARIETAS JAGUNG MANIS UMUR 3 MST. Politeknik Negeri Lampung.

Aprianti, S. A., Indriyanti, A. P., Lestari, P. N., & Fatihah, M. N. (2024). Perubahan Sosial Masyarakat Suku Baduy Luar Sebagai Akibat Moderniasasi. El-Mujtama: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(1), 572–582.

Arta, I. K. G., Suda, I. K., & Dharmika, I. B. (2020). Modernisasi Pertanian: Perubahan Sosial, Budaya, dan Agama. Unhi Press.

Benziger, V., & Shanmugasundaram, S. (1995). Taiwan’s frozen vegetable soybean industry (Issue 22). Asian Vegetable Research and Development Center Taipei, Taiwan.

Djoh, D. A. (2018). Dampak Modernisasi Terhadap Perubahan Sosial Masyarakat Tani di Desa Kambata Tana Kabupaten Sumba Timur. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 2(4), 332–339.

Hidir, A. (2009). Antropologi Budaya: Perspektif Ekologi dan Perubahan Budaya. UR Press Pekanbaru.

Huberman, M., & Miles, M. B. (2002). The qualitative researcher’s companion. sage.

Indah, N. J. J. T. K. (n.d.). Potret Edamame di Jember: Perjalanan Menuju Posisi Ikon Kedua Pasca Era Tembakau. PANGAN LOKAL ALTERNATIF, 57.

KEPUSTAKAAN, D. (2014). Sugiyono, Metode Penelitian Kombinasi (Mixed Methods), Bandung: Alfabeta, 2013. Jurnal JPM IAIN Antasari Vol, 1(2).

Miles, M. B., & Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis: An expanded sourcebook. sage.

Mufira, Z. (2024). Mekanisasi Pertanian Dan Pengaruhnya Terhadap Perubahan Sosial Budaya Masyarakat Di Gampong Manyang Cut Kecamatan Meureudu. UIN Ar-Raniry Fakultas Adab dan Humaniora.

Niam, M. F., Rumahlewang, E., Umiyati, H., Dewi, N. P. S., Atiningsih, S., Haryati, T., Magfiroh, I. S., Anggraini, R. I., Mamengko, R. P., & Fathin, S. (2024). Metode penelitian kualitatif.

Pali, K. A. K. (2000). Metodelogi penelitian.

Prakoso, R. A. (2022). Pola Kemitraan Petani Edamame Dengan PT. Mitra Tani Dua Tujuh Di Kabupaten Jember Dalam Perspektif Ekonomi Islam. Universitas Islam Indonesia.

Ranjabar, J. (2006). Sistem sosial budaya Indonesia: Suatu pengantar. (No Title).

Rodhiyana, M. (2024). Pendidikan Dan Perubahan sosial. Spektra: Jurnal Ilmu-Ilmu Sosial, 6(1), 93–105.

Septriani, S., Satria, E., & Aziz, B. (2024). Antropologi Ekologi. CV. Gita Lentera.

Styowati, E. S. (2016). Arahan Pengembangan Sentra Agroindustri Berbasis Komoditas Kedelai Di Kabupaten Jember. Surabaya: Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

Sugiyono, P. D. (2010). Metode Peneliian. Kuantitatif, Kualitatif, Dan R&D.

Sugiyono, S., & Lestari, P. (2021). Metode penelitian komunikasi (Kuantitatif, kualitatif, dan cara mudah menulis artikel pada jurnal internasional). Alvabeta Bandung, CV.

Tarigan, H. (2018). Karakteristik komersial dan perubahan sosial petani kecil. Forum Penelitian Agro Ekonomi, 36(2), 129–142.

Usman, H., & Akbar, P. S. (2022). Metodologi penelitian sosial (Edisi ketiga). Bumi Aksara
Published
2025-06-02
How to Cite
Musyarofah, & Fajarini, A. (2025). Transformasi Sosial Budaya Petani Edamame: dari Tradisional ke Modern. Entita: Jurnal Pendidikan Ilmu Pengetahuan Sosial Dan Ilmu-Ilmu Sosial, 7(1), 131-148. https://doi.org/10.19105/ejpis.v7i1.18696
Section
Articles